AfterDawn: Nieuws

Vrijuit bloggen niet meer mogelijk in Rusland

Geschreven door Marco Korthout @ 1 aug. 2014 16:30

Vrijuit bloggen niet meer mogelijk in Rusland

Russische bloggers kunnen niet meer vrijuit hun mening ventileren door nieuwe strenge internetwetgeving die van kracht wordt in Rusland. Bloggers die per dag meer dan 3000 lezers trekken, vallen onder de categorie 'uitgevers' en die zijn verplicht zich te laten inschrijven bij het Staatsbureau Roskomnadzor, het bureau dat toezicht houdt op de massamedia in het land.
Anoniem bloggen is er niet meer bij, Russische bloggers moeten zich melden bij de Russische overheid, zodat ze met naam en toenam bekend zijn. Daarnaast is er een versterkte toezicht op de sociale media door de Russische overheid. Gebruikersgegevens moeten worden worden vastgelegd en moeten minimaal 6 maanden bewaard worden.

De opgeslagen gegevens van bloggers en sociale media moeten worden bewaard op servers die op Russisch grondgebied staan, zodat de overheid op ieder moment de gegevens kan raadplegen.

Draconisch noemt een mensenrechtenorganisatie het.

Hugh Williamson, van de Human Rights Watch, noemt de wet "een nieuwe mijlpaal is Rusland's meedogenloze repressie van vrije meningsuiting".

Anton Nossik, de internet guru van Rusland, schrijft in zijn LiveJournal blog dat de nieuwe wet niet direct een bedreiging vormen voor de individuele bloggers, maar het ze de Russische overheid wel legale gronden biedt om populaire sociale netwerken als Facebook, Twitter, LiveJournal en Google te blokkeren.

Bron en afbeelding BBC

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief