AfterDawn: Nieuws

Brein brengt Pirate Bay-zaak naar Hoge Raad

Geschreven door Marco Korthout @ 24 jun. 2014 10:00

Brein brengt Pirate Bay-zaak naar Hoge Raad Stichting Brein gaat in cassatie bij de Hoge Raad tegen het arrest van het Gerechtshof Den Haag van 28 januari 2014 waarin staat dat XS4ALL en Ziggo de websites van The Pirate Bay niet meer hoeven te blokkeren. De Pirate Bay-zaak is een langlopende zaak, sinds juni 2010 is XS4ALL verwikkeld in een rechtszaak over het blokkeren van de website van de Pirate Bay. De stichting Brein wil dat de providers die website ontoegankelijk maken door deze te blokkeren.
Het kort geding is gewonnen door XS4ALL, echter trokken zij aan het kortste eind in de bodemprocedure en moesten zij een aantal domeinnamen en IP-adressen blokkeren. In hoger beroep kreeg XS4ALL weer gelijk van de rechter, zodat de blokkade weer werd opgeheven.

Na het hoger beroep is er in het Nederlands recht nog één laatste stap: in cassatie gaan en de zaak voorleggen aan de Hoge Raad. Dat heeft Brein nu gedaan.

XS4ALL
Ook wij zijn tegen illegaal downloaden, maar hele websites blokkeren moet je niet willen. Censuur is nooit een oplossing ..
XS4ALL verzet zich tegen de eisen van Brein omdat we vinden dat het blokkeren van volledige websites en IP-adressen niet de manier is om de problemen van Brein op te lossen. Brein wil graag dat er minder illegaal wordt gedownload, maar uit onderzoek blijkt dat het blokkeren van de website van de Pirate Bay niet heeft geleid tot een afname van het downloaden. Terwijl de blokkade wel negatieve effecten had: er werd informatie geblokkeerd die helemaal niet illegaal was. En als een maatregel niet het beoogde doel bereikt, maar wel schadelijke effecten heeft, dan is het geen goede maatregel, vindt XS4ALL.
Dat vond de rechter in het hoger beroep gelukkig ook.

Bij cassatie wordt de zaak niet inhoudelijk niet overgedaan en voert de Hoge Raad zelf geen feitenonderzoek uit. Brein kan ook geen nieuwe feiten meer aandragen, of alsnog feiten betwisten. Alleen de juridische maatstaven die het Hof heeft toegepast kunnen ter discussie worden gesteld.

Wanneer de cassatie succesvol is, zal de Hoge Raad overgaat tot vernietiging van het arrest van het Hof en de zaak waarschijnlijk terugverwijzen naar het Hof voor de definitieve afdoening van de zaak.

XS4ALL moet op 5 september een zogenaamde conclusie van antwoord indienen.

Bronnen
Blog XS4ALL
Brein
Wikipedia (cassatie)

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief