AfterDawn: Nieuws

Uitgelicht: Immersive Explorer, een bestandsmanager met metrolook

Geschreven door Marco Korthout @ 20 mrt. 2014 6:02

Uitgelicht: Immersive Explorer, een bestandsmanager met metrolook

Toen ik de beschrijving las van de Immersive Explorer dacht ik, leuk met die tegeltjes, maar niets voor mij. Vanaf het allereerste begin van Windows 8 werk ik altijd in de desktopmodus, met Classic Shell als startmenu vervanger. De metrolook met tegels ziet er cool uit, maar is voor touch-screens en niet voor de klassieke toetsenbord/muisgebruikers. Wat betreft de Immersive Explorer moet ik daar na het testen toch een beetje op terugkomen.
Immersive Explorer is een gratis alternatief voor de standaard Windows verkenner. De ontwikkelaar schrijft op zijn site dat de applicatie de focus legt op de content, de inhoud. Dat deze duidelijk en overzichtelijk wordt weergegeven en dat de gebruiker niet allerlei verschillende applicaties hoeft te openen en hoeft te wisselen tussen de verschillende vensters voor eenvoudige taken als het bekijken van een video of foto. Dit kan gewoon in hetzelfde venster via ingebouwde viewers.
Je zou het echt even moeten proberen om te zien wat hij daar nou precies mee bedoelt. Je komt er dan ook direct achter dat het echt werkt. Het is eigenlijk geen echte geavanceerde vervanger voor de verkenner, maar voor de basis bestandsbewerkingen voldoet het prima.
Het is meer een soort media/bestandsbrowser. je ziet in een oogopslag met wat voor soort bestanden je te maken hebt, ieder bestandstype beschikt over z'n eigen tegelkleur en bij mediabestanden wordt de tegel bekleed met de betreffende foto of video-afbeelding. De applicatie is lekker snel, foto's en video's kun je direct in hetzelfde venster bekijken (desgewenst in een andere applicatie te openen).

Immersive Explorer is geen Windows 8 "Metro applicatie", wel is het ontworpen rond de "Metro" gebruikersinterface richtlijnen. Geoptimaliseerd voor tablets en computers met touch-screens, maar is ook uitstekend werkbaar voor toetsenbord/muisgebruikers (met features als scroll-to-zoom, toetsenbord-navigatie).
Gebaseerd op Win32/.NET/WPF (Windows Presentation Foundation) en het maakt gebruik van grafische hardware acceleratie voor vloeiende animaties en overgangen.

Na anderhalf jaar testen en betaversies is dan net versie 1.0 beschikbaar gekomen.
Met de aankomende versie 1.0.2 wordt ook de broncode vrijgegeven en krijgt de software de status open-source.
In de komende weken zullen de volgende feautures worden geïmplementeerd:
 • versie 1.0.1 een schaaltool voor afbeeldingen (met live preview van het resultaat en vergelijking met de originele afbeelding)
 • versie 1.2 automatisch vernieuwen van de stationslijst en map-content
 • versie 1.3 favoriete mappen en eigen map met wallpapers
 • later versies met audio afspeellijsten, verbeterde touch-ondersteuning, laadtijd voor map-content, ...  In de betaversies zat een timebomb zodat je telkens verplicht de nieuwere versie moest downloaden en gebruiken. En helaas zit die ook in de stabiele versies. De ontwikkelaar doet dat omdat hij niet wil dat er verouderde versies rondzwerven en omdat dan de gebruiker zo altijd met de nieuwste versie werkt.
  Dit tijdslot was trouwens in de betaversie eenvoudig te omzeilen.

  Immersive Explorer werkt op Windows Vista, Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1
  en kun je hier downloaden.

  Na het uitpakken van het zip-bestand kun je na de eerste keer klikken op Immersive Explorer.exe het programma installeren voor o.a. de verschillende snelkoppelingen, maar ook om het helemaal portable, zonder installatie, te gebruiken.  Nederlands taalbestand wordt na selecteren automatisch voor je gedownload, is echter nog niet helemaal volledig. Heb ook snel wat regeltjes vertaald en misschien stuur ik die wel door naar de ontwikkelaar.
 • Vorige Volgende  
  Op dit artikel kun je niet reageren.

  Nieuwsarchief