AfterDawn: Nieuws

Iraans persbureau meldt nieuwe Stuxnet-cyberaanval

Geschreven door Marco Korthout @ 26 dec. 2012 11:26

Iraans persbureau meldt nieuwe Stuxnet-cyberaanval Volgens een Iraans persbericht is de krachtige worm 'Stuxnet' weer actief in Iran.
Topman Ali Akbar Akhavan van de civiele defensie in de provincie Hormuzgan verklaarde aan het persbureau Isna dat het Stuxnet-virus onlangs is de computersystemen van lokale bedrijven is binnengedrongen. Het doelwit van de cyberaanval was een energiecentrale en andere bedrijven in het zuiden van Iran.

De aanval zou zijn afgeslagen door de Iraanse computer-experts. Niet bekend gemaakt welke schade de cyberaanval heeft kunnen aangerichten.

Stuxnet is een virus dat stuurprogramma's saboteert. Het bestaan van deze geavanceerde worm werd in juni 2010 algemeen bekend. Het programma beïnvloedt de werking van bepaalde Siemens-apparatuur op schadelijke wijze. Het zou ontwikkeld zijn om Iraanse ultracentrifuges te saboteren. Deze worden gebruikt voor het maken van nucleaire brandstof. De worm wijzigt de PLC waarmee de motoren van de centrifuges aangestuurd worden. (Wikipedia)

Volgens Teheran bestaat er een geheim VS -Israëlisch programma met als doel het nucleaire programma van Iran te destabiliseren. In 2010 werden computers van Iraanse kerncentrales ook al massaal besmet met het Stuxnet-virus en andere wormen als 'Flame'.Bron

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief