AfterDawn: Nieuws

Wikipedia nu met video en HTML5 player

Geschreven door Marco Korthout @ 10 nov. 2012 6:19

Wikipedia nu met video en HTML5 player

Met meer dan een half miljard bezoekers per maand is Wikipedia bekend als online encyclopedie met tekst en afbeeldingen, maar niet om de video's. Het is nu eenmaal een stuk moeilijker om gezamelijk een ge-uploade video te bewerken.
Nu was het al wel mogelijk om video's te plaatsen in artikelen, maar erg gebruikersvriendelijk was dat niet. Daar komt nu echter verandering in doordat Wikipedia een Kaltura HTML5 videospeler en een pakket met tools beschikbaar stelt waarmee gebruikers video's kunnen toevoegen aan ieder Wikipedia artikel.

Het ondersteunt het royalty-free WebM videoformaat, waardoor het makkelijk wordt om video's te importeren in dat formaat. Het ondersteunt ook server-side transcoding – het converteren van een videoformaat naar een ander formaat en om het meest geschikte formaat aan een bezoeker aan te bieden. Zo is er ook ondersteuning voor voor mobiele formaten.

De speler kan overweg met ondertitels in meerdere talen.

De Wikimedia Foundation is reeds begonnen met de uitrol van het "verbeterde" video platform over het Wikimedia netwerk, eerst de Engelstalige Wikipedia en de Wikimedia Commons media repository, die nu dezelfde Kaltura HTML5 speler tot beschikking hebben als het Kaltura open-source platform.

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief