AfterDawn: Nieuws

Hoge Raad voor downloadverbod plus heffing

Geschreven door Marco Korthout @ 16 mei 2012 15:35

Hoge Raad voor downloadverbod plus heffing Momenteel is downloaden uit illegale bron in Nederland toegestaan, echter als het aan de Hoge Raad ligt is dat straks verleden tijd. De advocaat-generaal (AG) bij de Hoge Raad, Toon Huydecoper, geeft het officiële advies dat het kopiëren uit illegale bron in Nederland moet worden verboden.
Daar blijft het echter niet bij, er zou volgens de AG ook een thuiskopievergoeding moeten worden geheven op datadragers.

Na een uitspraak van een rechter in 2008 zaten we in Nederland met een unieke situatie, het downloaden van auteursrechtelijk materiaal werd door de vingers gezien en alleen het uploaden van bestanden was illegaal en strafbaar.

Tja, dat is dan weer lekker, al jarenlang wordt er door de regering en de Tweede Kamer gesteggeld. De regering wil graag een downloadverbod, maar de Kamer absoluut niet. Er zijn al een paar uitspraken geweest die geleid hebben tot de huidige situatie en dan is daar plots de AG die concludeert dat de kwestie boven de pet is van nationale rechters en wetgevers. Nu is de Hoge Raad wel belast met het toezicht op de rechtseenheid en rechtsontwikkeling van het Nederlandse recht, toch is het even schrikken.Huydecoper:
De Europese rechtsregels laten de mogelijkheid open dat er ook een vergoeding kan worden geheven op 'illegaal downloaden.


Nu zit ik even hardop te denken; nu moet ik straks ook een extra heffing betalen om mijn vakantiefoto's en eigen, zijnde niet-illegale documenten op een datadrager te zetten. Of moet je straks in de winkel van tevoren aangeven of je de DVD's of nieuwe externe harde schijf gaat gebruiken voor je gedownloade films of voor legale werkzaamheden.

Het is nu aan het Europese Hof om zich erover te buigen. De Hoge Raad zelf, zal naar verwachting in september beslissen en neemt de conclusie van de AG bijna altijd over.
Wordt vervolgt!

Conclusie AG Heffing Op Illegaal Download En

Bron webwereld

Vorige Volgende  

Reageren op dit artikel

Als je nog geen AfterDawn.com account hebt, vul dan a.u.b. hieronder een nicknaam en je email adres in. Een Activatie link word dan naar je email gestuurd.

Als je al een AfterDawn.com account hebt, log dan in met de volgende tab.

Inloggen met je AfterDawn gebruikersnaam of je e-mailadres
Nieuwsarchief