AfterDawn: Nieuws

Britse ISP's moeten toegang tot Pirate Bay blokkeren van rechter

Geschreven door Marco Korthout @ 1 mei 2012 14:59

Britse ISP's moeten toegang tot Pirate Bay blokkeren van rechter Het Britse High Court heeft bepaald dat vijf grote Britse interproviders (Sky, Everything Everywhere, TalkTalk, O2 en Virgin Media) de toegang tot de Zweedse Pirate Bay moeten blokkeren. De BPI (British Phonographic Industry) verzocht vorig jaar de vijf providers over te gaan tot een blokkade van The Pirate Bay. Omdat de providers dit weigerden is de BPI naar de rechter gestapt en met succes.
Het effect van dit soort blokkades is zeer gering. In Nederland moeten ook diverse providers de toegang tot The Pirate Bay blokkeren, maar via diverse eenvoudige omwegen kan men relatief eenvoudig bestanden downloaden via TPB.

De BPI is met deze uitspraak natuurlijk erg in z'n nopjes, de CEO Geoff Taylor:
De High Court heeft bevestigd dat de The Pirate Bay op grote schaal inbereuk maakt op de copyrights. Zakken worden gevuld door het uitbuiten van muziek en andere producten, zonder maar een cent te betalen aan de makers daarvan. Dat is slecht - muzikanten, sound engineers en video editors verdienen het voor hun werk betaald te krijgen.
In Australië denken de rechters daar toch iets genuanceerder over.
De Australische High Court oordeelde deze maand dat internet providers niet aansprakelijk zijn voor abonnees die auteursrechtelijk beschermd materiaal uitwisselen. De uitspraak vormde het slotstuk van een langdurig gevecht tussen de Amerikaanse filmindustrie (de zaak werd aangespannen door o.a. Warner Bros, Paramount, 20th Century Fox en Disney) en internet provider iiNet, een van de grootste internet providers van Australië.
De uitspraak betekent een gevoelige juridische nederlaag voor Hollywood.

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief