AfterDawn: Nieuws

Bitcasa, onbeperkte cloud opslag

Geschreven door Marco Korthout @ 24 jan. 2012 12:04 Gebruikers reacties (7)

Bitcasa, onbeperkte cloud opslag

Wat is Bitcasa?

Bitcasa is een start-up van vroegere werknemers van Mastercard, VeriSign en Mozy en is de nieuwste service in de toch al redelijke gevulde cloud-opslag markt. Voor $10 per maand krijg je een onbeperkte online opslag, al je harde schijven altijd en overal beschikbaar dus. Geen extra virtuele schijf erbij in je verkenner, Bitcasa is je harde schijf en wanneer je iets opslaat, doe je dat in de cloud. Je fysieke harde schijven worden gebruikt als cache, voor de meest gebruikte bestanden.

Wat maakt Bitcasa nu anders dan bestaande opslagdiensten?


We hebben al Dropbox, SkyDrive, Google Docs, Amazon, SugarSync en een heleboel andere diensten die online opslag bieden. En bedrijven als Mozy, Carbonite en Backblaze om al je data te back-uppen naar de cloud.
Waardoor onderscheidt Bicasa zich nu van deze diensten?
Allereerst natuurlijk de aantrekkelijke prijs in combinatie met de onbeperkte opslag. Wil je bijv. jouw verzameling muziek en films van zeg 100 GB bewaren in de cloud zodat je deze ook vanaf andere computers of portable apparaten kunt bereiken, geen probleem. Echt je hele digitale hebben en houwen kun je online kwijt voor $10 per maand.Bitcasa synchroniseert geen bestanden, het schrijft de data als bits versleuteld weg naar server-infrastructuur in de cloud. Alle bestanden worden op de client-side versleuteld, bij Bitcasa kunnen ze met geen mogelijkheid achterhalen wat je nu daadwerkelijk hebt opgeslagen. Erg handig voor wanneer de FBI, RIAA of de MPAA zouden aankloppen bij Bitcasa.

Onbeperkte opslag voor maar $10 per maand?


Bedrijven als Mozy zijn ooit ook begonnen met aanbieden van onbeperkte back-upcapaciteit voor een leuke prijs, maar zijn daar alweer van teruggekomen. Financieel niet haalbaar zeggen ze. Waarom is Bitcasa er wel van overtuigd dat het commercieel gezien verantwoord is?

De CEO van Bitcasa zegt dat onbeperkte opslag kan aanbieden
"omdat 60 procent van de data identiek is. Dat wanneer je bijvoorbeeld een muziektrack of film in de cloud plaatst, de kansen zeer groot zijn dat iemand anders exact dezelfde track of film bewaart op zijn computer.

De meeste mensen schijnen over maar 25 GB aan echt unieke persoonlijke data te beschikken.
Bitcasa maakt gebruik van speciale gepatenteerde de-duplication algoritmes, compressietechnieken en versleuteling om identieke bestanden te identificeren, waardoor het bedrijf maar een paar of misschien wel één versie hoeft te bewaren op zijn servers. Dat bespaart veel capaciteit en kosten.

Momenteel in beta en op inschrijving


Bitcasa is nieuw en bevindt zich nog in de betafase. Op de site kun je je emailadres achterlaten om uitgenodigd te worden. Ook kunnen deelnemers aan de beta vrienden uitnodigen.Review


Heb nu zelf een paar dagen mogen spelen met deze nieuwe dienst en ik moet zeggen dat de functies die nu al beschikbaar zijn behoorlijk goed werken.
Moet erbij vermelden dat de beschikbare documentatie is gestoeld is op de Mac OS X-versie van Bitcasa. Niet alle features zijn ook al beschikbaar voor gebruikers van Windows. De Mac-versie bevindt zich in de betafase en de Windows-versie in de alfafase.Installatie op mijn Windows 7 machine ging zonder problemen. Na het starten van de Bitcasa software krijg je de mogelijkheid om je account aan te maken. Via het icoon in het systeemvak kun je de instellingen en de 'My Bitcas Folders' openen.


Vanuit het 'My Bitcasa Folders' venster kun je d.m.v. drag&drop mappen in de cloud plaatsen,
door op de "Add Folder' knop te drukken
of in de verkenner via het rechtklikmenu via de "Bitcasa Cloudify' optie.

Voor deze review heb ik een mapje aangemaakt en daarin de video "The Bothersome Man" van 568 MB geplaatst. Het opslaan van dit redelijk grote bestand ging redelijk snel, mede afhankelijk natuurlijk van de snelheid van je internetverbinding. Beetje dom, maar ben vergeten de tijd bij te houden, ging echter sneller dan dat ik verwacht had.

Daarna met m'n Android smartphone kijken of de video een beetje gemakkelijk te benaderen is.
Gewoon met de browser, want er is nog geen aparte applicatie voor de Android beschikbaar. Met de browser dus naar het Bitcasa portal (portal.bitcasa.com) en inloggen met emailadres en wachtwoord.
En viola, mijn video en trouwens ook een map met honderden e-books, ter mijner beschikking. Uiteindelijk komen er apps beschikbaar voor de verschillend mobiele platformen, waardoor het allemaal nog sneller kan.

Tijdens de gratis betafase worden de bestanden die je opslaat in de cloud ook nog als extra back-up opgeslagen op je fysieke harde schijf. Na de betafase zal dit niet meer het geval zijn. Dan gebruik je Bitcasa echt als zijnde je harde schijf. Beter gezegd; je hebt dan de keuze, of je bewaart bepaalde gegevens op je harde schijf of je bewaart het in de cloud.Conclusie


Onbeperkte opslagcapaciteit voor $10 per maand zie ikzelf wel zitten, erg handig in dit mobiele tijdperk. Helemaal als er ook een app beschikbaar komt voor mijn Nexus.
Ooit eens al mijn data bij Mozy opgeslagen, toen je ook daar nog onbeperkt en voor een schappelijke prijs opslagruimte kon huren. Toen men daar van de ene op de andere dag deze dienst veranderde ben ik daar vertrokken.
Als blijkt dat het qua betrouwbaarheid en veiligheid wel goed zit bij Bitcasa, ben ik van de partij. Tot die tijd nog gewoon veel testen en wachten op nieuwe features (een van de nieuwe features zal zijn real-time video transcoding om video naar ieder portable apparaat te kunnen streamen).


Vorige Volgende  

7 gebruikers reacties

126.1.2012 18:43
dwapiva
Unverified new user

Als je alleen maar via het internet bij je programma's en data kunt, wat gebeurt er als de verbinding wegvalt (storing) of zelfs helemaal niet beschikbaar is (buitenland)?

227.1.2012 11:34

Programma's staan gewoon op je fysieke harde schijf.
Je kunt Bitcasa allereerst natuurlijk gebruiken als back-up en opslagmedium voor bijv. al je films, muziek, etc. De data op je virtuele schijf kun je dan ook weer benaderen met je andere computers en mobiele apparaten.

Verschil met andere soortgelijke diensten is dat Bitcasa geen gebruik maakt van sychronisatie en qua capaciteit geen beperkingen kent.
Bij synchronisatie heb je ook dezelfde data op de echte schijf staan, de gegevens worden dan dus voor uitwisseling of back-up nogmaals opgeslagen in de cloud. Bij Bitcasa gebruik je de cloud in principe als een schijf.
Valt de internetverbinding weg, heb je inderdaad geen toegang tot die gegevens. Hoewel je de grote van de cache naar wens kunt instellen. Bitcasa gebruikt die cache als ruimte op de echte harde schijf om data die je vaak gebruikt op te slaan.

328.1.2012 00:27
dwapiva
Unverified new user

Bedankt voor de reactie. Als ik het goed begrijp moet toch eerst alles in het programmabuffer op de HD worden opgeslagen en tijdens het werken wordt alles dan real time ge-upload? Dat betekent dat zolang je cache niet geleegd is, - internet is natuurlijk stukken trager dan de HD -, je de computer niet kunt afsluiten of onthoudt het programma waar het gebleven is bij een volgende opstart?

Trouwens veel problemen met inloggen.

428.1.2012 02:20

5x inloggen geeft 3 resultaten, om te gieren. Maar goed de boodschap zal inmiddels duidlijk zijn.

Dit bericht is bewerkt nadat het is gepost. Laatste bewerking was om 28 jan. 2012 @ 2:20

528.1.2012 11:03

Je boodschap is nu zeker duidelijk Dwapiva ;)
Het mooiste zou zijn om alles zelf uit te proberen.

Heb je misschien belang bij een uitnodiging?

Betafase is gratis
en tijdens deze testfase maakt het van de cloudmappen ook een back-up op je echte schijf.

ps. Ben zo vrij geweest de dubbele berichten te verwijderen.

628.1.2012 14:26

Originally posted by Plankje:
Je boodschap is nu zeker duidelijk Dwapiva ;)
Het mooiste zou zijn om alles zelf uit te proberen.

Heb je misschien belang bij een uitnodiging?

Betafase is gratis
en tijdens deze testfase maakt het van de cloudmappen ook een back-up op je echte schijf.

ps. Ben zo vrij geweest de dubbele berichten te verwijderen.

Ja, ik wil wel een uitnodiging, hoewel ik reeds een betaalde account bij Dropbox heb, ben ik altijd nieuwsgierig naar verbeteringen.

728.1.2012 14:28

Als je mij via een PM je emailadres doorgeeft,
stuur ik je een uitnodiging ;)

Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief