AfterDawn: Nieuws

Binnenkort registreert Noord-Korea miljoenste mobiele telefoon

Geschreven door Marco Korthout @ 20 nov. 2011 23:39

Binnenkort registreert Noord-Korea miljoenste mobiele telefoon Verwacht wordt dat Noord-Korea aan het eind van het jaar de miljoenste aansluiting zal registreren op haar nieuwe 3G netwerk. Opmerkelijk nieuws omdat amper 4 jaar geleden er nog mensen werden opgesloten in gevangenissen of zelfs werden geëxecuteerd alleen al voor het in bezit hebben daarvan.
De meeste gebruikers wonen in de hoofdstad Pyongyang, waar ook de elite woont die zich een dergelijk apparaat en het gebruik ervan kunnen veroorloven.
Noord-Koreanen die zijn overgelopen naar Zuid-Korea zeggen dat door de kosten van een mobiel apparaat en het gebruik ervan, het voor de meeste Koreanen onbereikbaar is. De mobiele telefoons kosten rond de $350, terwijl het gemiddelde maandelijkse inkomen rond de $15 ligt.

Wel gaat het heel hard, twee jaar geleden waren er nog minder dan 70,000 gebruikers, zegt Michael Hay, een jurist en zakelijk adviseur die de laatste zeven jaar in de hoofdstad heeft doorgebracht.

De autoritaire regering heeft in 2008 het verbod op mobiele telefonie opgeheven, door een vier-jarige deal te ondertekenen met het Egyptische bedrijf Orascom voor de bouw van een 3G netwerk in samenwerking met de overheid.Terwijl het 3G netwerk ruim 94% van de bevolking dekt, is de totale dekking van het gebied maar 14%, volgens Orascom.

En natuurlijk klinkt het allemaal mooier dan het in werkelijkheid is, het is niet mogelijk om van buiten het land naar Noord-Korea te bellen en vanuit het land zelf naar buiten bellen kan ook niet. Internet is er niet!
Buitenlands nieuws mag Noord-Korea niet binnenkomen.
Dat ook de Noord-Koreanen op den duur mondiger gaan worden zal uiteindelijk ook voor dit communistische regime problemen gaan veroorzaken, hoewel de deskundigen verwachten dat dat nog jaren en misschien wel decennia kan gaan duren.

Bron Reuters

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief