AfterDawn: Nieuws

Google+ is voor nieuwe vrienden

Geschreven door Marco Korthout @ 10 okt. 2011 9:33

Google+ is voor nieuwe vrienden Google+ is een sociaal netwerk net als facebook, hyves, twitter en nog vele nadere.
"Alweer eentje erbij zeggen veel mensen, mooi .. maar ik blijf lekker bij facebook. Heb daar ondertussen een mooie vriendenkring opgebouwd" Ook ik sta al jaren met m?n gezicht op facebook, maar sinds de komst van G+ wel volledig passief. Overigens nooit echt super actief bezig geweest op facebook, was nooit echt mijn ding.
Ben je gelukkig bij facebook of Hyves of whatever, gewoon bij je favoriete platform blijven zou ik zeggen. Maar bekijk wel even de volgende stelling:

Facebook (en andere) is een netwerk voor je oude vrienden
Google+ een platform voor nieuwe vrienden.


Wil je netwerken en nieuwe mensen ontmoeten moet je gewoon op G+ zijn!

Bij Google+ voelde ik mij direct thuis en op het digitale sociale vlak nog nooit zo actief meegedaan als nu dus. En het wordt daar met de dag gezelliger.
Ging het in de twee eerste maanden met al die early adoptors eigenlijk alleen maar over G+ zelf en hoe slecht facebook was, nu na openstelling voor het grote publiek, zijn de onderwerpen gevarieerd en divers. Echter wordt het soort onderwerpen natuurlijk voor een groot gedeelte bepaald door wie je in je cirkels (kringen) hebt.
Google+ heeft de potentie om al die andere sociale netwerken te vervangen, zal niet gebeuren, maar had makkelijk gekund.Je kunt het gebruiken als:
Emailclient - je kunt aan één of meerdere mensen een persoonlijk bericht sturen, zelfs als die geen account hebben bij G+.
Twitter - je kunt net als in twitter berichten de wereld insturen die iedereen die jouw volgt kan lezen. Reacties staan overzichtelijk onder de post in tegenstelling tot twitter.
Facebook - tja, wat je in facebook kunt, kan hier allemaal veel makkelijker en overzichtelijker.
Weblog - G+ leent zich uitstekend om je eigen weblog bij te houden.
Fotogalerij - prachtig platform om je foto's aan de buitenwereld te tonen en te bespreken. Je hebt onbeperkte opslagcapaciteit voor je foto's als die worden geüpload via G+.

Voordelen en mogelijkheden
Zelf bepalen wie wat kan lezen, geldt voor je berichten en voor je persoonlijk profiel.
De cirkels (kringen) werken heel intuïtief. Je kunt mensen in een bepaalde cirkel (of meerdere) plaatsen, die op hun beurt wel kunnen zien dat ze bij jouw in een cirkel zitten, maar niet in welke.
Gericht je berichten de wereld insturen d.m.v. de cirkels.
Mogelijkheid om bepaalde mensen te blokkeren of te negeren. Dit kun je ongegeneerd doen, diegene die je blokkeert heeft daar geen weet van.
Mogelijkheid om reageren/delen voor bepaalde posts uit te zetten.
Zelf instellen van wie je notificaties wenst te ontvangen.
Eenmaal geposte berichten kun je achteraf gewoon bewerken.
Je hoeft de mensen die je wilt volgen niet te vragen of je hun vriendje mag zijn!
En nog veel meer ...

Echte namen beleid
Google wil dat je je echte naam gebruikt. De meeste doen dat dan ook, maar natuurlijk nog niet allemaal. Denkt Google dat je de boel aan het flessen bent, wordt je profiel geblokkeerd. Streng en nog niet helemaal 100% waterdicht, maar wel een goede zaak vind ik persoonlijk.
Je weet nu met wie je te doen hebt en dat irritante eencellige anonieme geleuter zul je op G+ niet snel tegenkomen. Niet-anonieme mensen zijn over het algemeen wat doordachter en fatsoenlijker in hun reacties en meningen.
Kom je toch een spammer of iemand met een waarschijnlijk valse naam tegen, kun je die verklikken en aangeven bij Google (beetje eng, maar wel handig).

Kringen
Een van de eerste dingen die je zou moeten doen als je account hebt aangemaakt, is je instellingen eens onder de loep nemen en er over nadenken wat er wel en wat er niet over jouw openbaar mag worden weergegeven. Het is de kunst om een goede balans te vinden tussen privacy en openbaarheid. Wil je dat mensen je gaan volgen (in een cirkel plaatsen) zul je jouw profiel wel zodanig moeten aankleden dat men kan zien wat je interesses zijn en wellicht ook waar je werkzaam bent. Je kunt heel nauwkeurig in je profiel aangeven wie wat mag zien.
Nu nog wat interessante mensen vinden om je cirkels te vullen.
Waarschijnlijk zitten de meeste van je vrienden (nog) op facebook en zijn die ogenschijnlijk niet van plan om naar een ander sociaal platform over te stappen.
Op G+ dus nieuwe ?vrienden? zoeken dus ?
Ben er trouwens van overtuigd dat ook je oude vrienden op een gegeven moment de overstap gaan maken. Google heeft namelijk grootse plannen met G+, het wordt straks de spil in het gehele Google arsenaal met G+ zelf als een soort identiteitsservice.
En velen maken al gebruik van een van de Google diensten, ... dus.Je kunt beginnen door in de zoekoptie van G+ te zoeken naar bekenden of items die je interesseren. Nog makkelijker is het om in de profielen van een paar early adopters te kijken, die daarin een heleboel interessante Gplussers aanbevelen. Noem een paar namen waarmee je een prima start kunt maken:

+Brendan Thesingh
+Robert Keizer
+Joost Geraets
+Peter C.M. Klein
+Michael van der Galien

Sinds een tijdje is het mogelijk om cirkels te delen. Wanneer je bijv. de updates van bovenstaande Gplussers bekijkt zul je ook diverse gedeelde cirkels tegenkomen, die je zo kunt overnemen.
Verder bestaan er diverse lijsten met interessante Nederlanders op G+ o.a.:
http://www.group.as/dutch+speakers/0/
http://gpc.fm/l/nederland

Hoeveel cirkels je aanmaakt is aan jouw.
Als voorbeeld mijn eigen cirkels:
Familie, Hollanders, Collega's, Vrienden, Fotografie, Google, Internationaal,Nader_te_bekijken, AfterDawn en Volgen
Zo deel ik Nederlandstalige berichten in principe met de cirkel Hollanders en algemene en Engelstalige berichten in het openbaar. Alle Nederlandssprekende Gplussers gaan bij mij in de cirkel Hollanders. Een Nederlandse medewerker van Google komt in de Google- en in de Hollanders-cirkel, collega's in de Collega's- en de Hollanders-cirkel, enz., enz.

Praktijkvoorbeeld
Je bent rechtbankverslaggever en maakt al gebruik van facebook, een weblog en een populair twitteraccount. Heeft G+ dan nog enige meerwaarde?
Zeker, SEO (search engine optimization) is belangrijk als je gevonden wilt worden op het internet en wanneer je op een behoorlijke plaats in de ranking van Google wilt komen te staan. Natuurlijk wordt de inhoud van Google+ daarin meegenomen, in het bijzonder de +1 vermeldingen. In de toekomst zal het waarschijnlijk een steeds belangrijker stem krijgen.
Goed, om te beginnen kun je je eigen verhalen op je weblog een beetje promoten. Gaat gemakkelijk via de +1 knop onder de verhalen. Om je netwerk ook op G+ een beetje op te bouwen kun je de korte verhaaltjes die je eruit gooit op de twitter ook op G+ delen, wellicht iets uitgebreider omdat je op G+ een onbeperkt aantal tekens kwijt kunt, in plaats van de 140 op twitter. Je zult snel zien dat de interactie met je lezers groter en groter wordt op G+. En niet alleen met die onzinnige anonieme kreten zoals je die over het algemeen ziet in de reacties op de krantenartikelen.
Naamsbekendheid en je laat zien dat je met de moderne tijd meegaat en gebruik maakt van de nieuwe beschikbare communicatiemiddelen.Dit in tegenstelling tot diverse zogenaamde internetexperts die even aan G+ gesnuffeld hebben en dan in een vlot ogend artikel schrijven dat G+ gedoemd is te mislukken omdat er zo weinig gebeurd. Natuurlijk mag je kritiek leveren, maar deze 'deskundigen' blinken toch uit van onwetendheid en onkunde.

Kan ik ook mooi aansluitend afsluiten met een kritische noot; er kan nog best wat verbeterd worden en er staan nog veel zaken op onze verlanglijstjes. Perfect is G+ dus nog niet, maar het is wel een goed begin. En een beetje lullig, het helpt zelfs facebook beter te worden, want bijna alle features worden domweg overgenomen.

Was getekend +Marco

Vorige Volgende  
Op dit artikel kun je niet reageren.

Nieuwsarchief