AfterDawn: Nieuws

ERUNT - register back-up en herstel.

Geschreven door Marco Korthout @ 2 mei 2011 19:41

ERUNT - register back-up en herstel. ERUNT (Emergency Recovery Utility NT) bestaat al een weer tijdje en sinds 2005 is de software niet meer geupdate. Oorspronkelijk ontworpen om het register van NT-gebaseerde besturingssytemen te back-uppen en te herstellen, omdat die systemen dat niet automatisch doen zoals dat in Win 9x wel gebeurde.
En ondanks dat het al een oudje is, voldoet de tool nog steeds prima. Moet wel worden opgemerkt dat je onder Vista het UAC (User Account Control) moet uitschakelen en onder Win 7 de applicatie als administrator moet uitvoeren.

Ik zet deze software in het zonnetje omdat veel mensen het niet kennen en ook omdat velen sowieso bijna nooit een back-up maken van het register.

Niet alleen is het veilig om regelmatig back-ups te maken, je kunt het ook gebruiken als je nieuwe software wilt uitproberen. Maak voordat je de nieuwe software gaat installeren een back-up, om die na de test eenvoudig weer terug te zetten. Want applicaties laten vaak na deistallatie bestanden achter zoals register-items.Wat doet ERUNT?
 • Het maakt een back-up van het register van een Windows NT/2000/2003/XP/Vista/7 systeem naar een map van keuze.
 • Het kan automatisch bij iedere start van WIndows een back-up van het register maken.
 • Met de commandoregel-switches nog meer mogelijkheden voor geautomatiseerde register back-up en herstel.

  De werking is kinderlijk eenvoudig. Na opstarten van de ERUNT moet je een doelmap opgeven voor de back-up en door op OK te klikken wordt supersnel een back-up gemaakt. Alle back-ups komen in een eigen mapje te staan tezamen met een DOS-tooltje met de naam ERDNT.exe, waarmee je later het register kunt terugzetten.  Mocht dat nog niet gemakkelijk genoeg zijn, vind je hier ERUNTgui, met een overzichtelijke gebruikersinterface met toegang tot alle functies.
  De originele ERUNT vind je hier.  Voor een Nederlandse interface download je het pakketje met de Nederlandse taalbestanden en kopieer je die naar de ERUNT map en overschrijf je de oude.

  Een Nederlandstalige handleiding met o.a. uitleg over de switches voor een automatische back-up met opties vind je hier.
 • Vorige Volgende  
  Op dit artikel kun je niet reageren.

  Nieuwsarchief